ΕΞΗΚΙΑΣ ΤΡΙΒΟΥΛΙΔΗΣ

Ο Εξηκίας Τριβουλίδης γεννήθηκε στο Πορτ-Σαιδ της Αιγύπτου, από Έλληνες γονείς και είναι ο μεγαλύτερος από 5 αδέρφια. Λόγω της πολιτικής καταστάσεως στην Αίγυπτο, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ξαναχτίσει την ζωή της στην Αθήνα.

Ο νεαρός καλλιτέχνης έκανε συχνές επισκέψεις στα Μουσεία, τα μνημεία και τα αγροτικά χωριά και πόλεις, όπου γοητεύτηκε από την ένωση της φύσεως με τα αρχαία ερείπια.

Άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία τεσσάρων ετών και έμαθε παρατηρώντας την μητέρα, τον πατέρα και την γιαγιά του. Μετά το θάνατο του πατρος του, η μητέρα του και η οικογένειά του μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί συνέχισε να αναπτύσσει την τέχνη του, ακολουθώντας τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνικού πολιτισμού που τον περιέβαλλε στα παιδικά του χρόνια.

Το 1992, βλέποντας ένα τεκμηριογράφημα, το οποίο αφηγούνταν τον αγώνα του Μιχαήλ Άγγελου να επαναπροσδιοριστεί επιτυχώς ως ζωγράφος, ο Εξηκίας Τριβουλίδης εμπνεύστηκε να εξερευνήσει τη γλυπτική ως νέο μέσο, ​​το πρώτο του γλυπτό ήταν ο «Παν».  Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο George Mason, αναζήτησε εργασία ως δημιουργός ψηφιδωτών, τοιχογραφιών, γλυπτών και σχεδιάσεως εσωτερικών χώρων.

Είναι πολυτάλαντος καλλιτέχνης, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κλασική Τέχνη. Απόφοιτος του «George Mason University», το 1999, έχει πτυχία στην Ιστορία της Τέχνης και τις Καλές Τέχνες με δύο δευτερεύοντα πτυχία στη Μεσογειακή Αρχαιολογία και τις Κλασσικές Επιστήμες.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του ήταν υπεύθυνος για τα πολιτιστικά δρώμενα του «George Mason University», με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού μέσω τεχνών καθώς και ο γενικός οργανωτής της διεθνούς φοιτητικής πολιτιστικής ετησίας εβδομάδος.  

Επιλέχθηκε για μαθητεία από τον διάσημο γλύπτη, Μάικλ Κέρτις, όπου βοήθησε στη δημιουργία του χάλκινου νεκρικού εκμαγείου του Ρότζερ Στίβενς, του πρώην διευθυντή του Κέντρου Κένεντι, στην Ουάσιγκτον, DC για τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Το ταλέντο του πηγάζει από οικογενειακή παράδοση με ιστορία τριών γενεών στην τέχνη, ενώ ο ίδιος έχει σαν αντικείμενο την γλυπτική, την ζωγραφική και τα ψηφιδωτά.

Ειρήνη Τριβουλίδη (1892-1979). Η γιαγιά του Εξηκία ήταν Αρσακιάς και Βικτωριανή ζωγράφος.

Βασίλειος Τριβουλίδης (1925-1978). Ο πατέρας του ήταν σουρεαλιστής και αφηρημένης τέχνης ζωγράφος, αρχιτέκτων, πολίτικος μηχανικό, πολεοδόμος και συνθέτης στο πιάνο. Απόφοιτος από την Ακαδημία Καλών Τεχνών των Παρισίων, Ecole de Beaux Art και τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Σταματία Τριβουλίδη. Η μητέρα του είναι κλασσική ζωγράφος και ηθοποιός του θεάτρου. Είναι μέλος της Συντεχνίας “ Διεθνή Τέχνη” του Μόντε Κάρλο και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Μουσείου Γυναικών στην Ουάσινγκτον.

Τόσο η αρχαιοελληνική Γλυπτική όσο και η Ζωγραφική της Ιταλικής Αναγεννήσεως επηρέασαν την άποψή του για το ανθρώπινο σώμα. Τα γλυπτά του φανερώνουν σεβασμό στην κλασσική αναλογία, αλλά η τελευταία συνδιάζεται με το πρωτοποριακό ύφος του καλλιτέχνη, το οποίο προσδίδει μια νότα αναζωογονήσεως στα έργα του. Τα τρισδιάστατα πρωτοποριακά ανάγλυφά του είναι τοποθετημένα σ’ ένα πλαίσιο δυναμικών γεωμετρικών και αφηρημένων σχημάτων, με πινελιές ζωντανών χρωμάτων «νέον» και φώτα που καθορίζουν τα σχήματα. Η ζωγραφική του, όσον αφορά στην αποικόνιση των ανθρώπινων σωμάτων, είναι κλασσική, τόσο στη στάση όσο και στο θέμα. Η δύναμη του στην μικρογλυπτική τον εδραίωσαν ανάμεσα στους κλασσικούς δημιουργούς κοσμημάτων με έντονη την αρχαία Ελληνική παράδοση με μια δική του προσέγγιση στην θεματογραφία. Τα έργα του εμφανίζουν μια «ευαίσθητη» δύναμη, με αποτέλεσμα να μη μοιάζουν «παγωμένα» και να ξεφεύγουν από τα νεοκλασικά πρότυπα.

Τα έντονα ερωτικά γλυπτά και πίνακές του εμπνευσμένα από την αρχαία Ελληνική μυθολογία και ιστορία από το 2003, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, τον καθιέρωσαν με το όνομα «Εξηκίας ο Γλύπτης του Έρωτα».

Η ικανότητα του Εξηκία να συνδιάζει το σύγχρονο με το κλασικό επιτρέπει στο έργο του να είναι αναγνωρήσιμο από ένα ευρύ κοινό. Τόσο οι λάτρεις της Κλασικής Τέχνης όσο και οι συλλέκτες, που αναζητούν νέες κατευθύνσεις στην τέχνη, συλλέγουν έργα του.

 

Δημιουργίες του 

Πρόταση Ολυμπιακού Μνημείου για την Αθήνα 2004, παρουσίαση στο youtube, "The Olympic Spirit by Exsekias":

https://www.youtube.com/watch?v=6jil8GkHsFA (Ελληνική παρουσία)
www.youtube.com/watch?v=ZlORGWHoOXs (Αγγλική παρουσία)

Δημιουργός του Βραβείου "Άρτεμις", για τον Οργανισμό Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών το 2006 με αποδεκτές διεθνείς προσωπικότητες συμπεριλαμβανομένων των, κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάρολιν Μαλόνεϊ και  γερουσιαστή, Hillary Clinton.

Ομαδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις του

2022, 9-12 Φεβρουαρίου, “TIME OF ART”,  Κηφισιά, Αθήνα
2021, 5-6-7 Νοεμβρίου, 1st DESIGNERS POP UP STORE. Αθήνα, Γκάζι
2020, Βραδιά Τέχνης, EL “EL RAVAL”, Αθήνα, Κολωνάκι
2018,  “Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ”, 2o Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών, Αριστοτέλειον Θέατρο, Θεσσαλονίκη
2018,  “Θαλασσινές διαδρομές”, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα, Κολωνάκι
2014, 2015, 2016, 2017, 2018, “Φαλληφόρια”, καρναβαλικός θεσμός εμπνευσμένος από αρχαιοελληνικές παραδόσεις. https://www.facebook.com/phalliphoria.gr/
2018,  “Στα χρώματα του έρωτα”, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα, Κολωνάκι
2017, “New Contemporary Artworks”, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα, Κολωνάκι
2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018  Καλλιτεχνικές δραστηριότητες με παρουσίαση ερωτικών ανάγλυφων, γλυπτών και πινάκων ζωγραφικής εμπνευσμένα από τον Έρωτα στην αρχαία Ελλάδα, στο “Athena Erotic Art Festival”
20;;  Έκθεση με ζωγράφους, Αλέξανδρο Χαιρετάκη και Στρατή Μεντάκη, Αθήνα, Κολωνάκι 

Οι ατομικές εκθέσεις του

2013;  “Salon Oriental”, Παρουσίαση ερωτικών έργων, Αθήνα, Μπουρνάζι
2004,  Παρουσίαση των πρώτων ερωτικών του έργων στην Αμερική, Ουάσινγκτον, D.C., Η.Π.Α.
2003,  Παρουσίαση των πρώτων ερωτικών του έργων στην Ελλάδα, Αθήνα, Γλυφάδα
1997,  “Erickson & Riper” αίθουσα τέχνης, Old Town Alexandria, Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1995-96,  “Babylon” dance-club, Ουάσινγκτον, D.C., Η.Π.Α.
1990-91,  “Savior”, Alexandria, Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1990-92,  “Oscar” gallery, Ουάσινγκτον, D.C., Η.Π.Α.
1989,  “Collectors” αίθουσα τέχνης, για το “Washington women Investor club” Ουάσινγκτον, D.C., Η.Π.Α.
1974,  “Decca” αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Κολωνάκι

Έργα του κατά παραγγελία

2018,    Ανάγλυφη Προτομή Μνημείο, Συνταγματάρχου Γεωργίου Σαμουήλ, κτήριο Μακρυγιάννη, έξω από το μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα
2018,   “International Erotic Awards”, SIRINA ENTERTAINMENT, Αθήνα
2017,    Γλυπτό/Βραβείο για την γερουσιαστή της Νέας Υόρκης ως Μουμπουλίνα
2016,    Γλυπτό/Βραβείο Ήρα/Αθήνα, βραβείο Star & Mr GS Hellas  καλλιστείων, Αθήνα
2015,     Γλυπτό για τα 1600 χρόνια από την δολοφονία της Υπατίας
2008,     Προσωπεία για τις «Βάκχες» του σκηνοθέτη Λεωνίδα Λόϊζίδη
2007,     "Amvrosia" Εστιατόριο, Β. Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
2007,     Δημιουργία Βραβείου: «Πανμακεδονικός Σύλλογος», Η.Π.Α.
2006,     Δημιουργία Βραβείου « Άρτεμις», EΑWC, Aqήna
2003-4,  Πρόταση: «Ολυμπιακού Πνεύματος», σύμπλεγμα 12 επικών αγαλμάτων, για το Αθήνα 2004
2001,    "Acropolis" Εστιατόριο/Νυκτερινό Κέντρο, Ουάσινγκτον, Η.Π.Α.
2000,    "Knossos" Εστιατόριο, Βιέννη, Β. Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
2000,    "Shark Club" Σφαιριστήριο-Εστιατόριο, Φρέντρυγκσμπουργκ, Β. Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1998,     "Mykonos Grill" Εστιατόριο, Μπαθέσθδα-Μέρρυλαντ, Η.Π.Α.
1998,    "Shark Club"  Σφαιριστήριο-Εστιατόριο, Μπαθέσθδα-Μέρρυλαντ, Η.Π.Α.
1997,    "Bellini" Κομμωτήριο, Βιέννη-Β. Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1997,    "Shark Club" Σφαιριστήριο-Εστιατόριο, Μέρρυφηλντ, Β.Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1997,    "Shark Club"  Σφαιριστήριο-Εστιατόριο, Σέντερβιλλ, Β.Βιρτζίνια, Η.Π.Α.
1996,    "Spy club", μετονομαζόμενο " Atlantis", Ουάσινγκτον, Η.Π.Α.
1991,     Ψηφιδωτό, (8.000 ψηφίδες),για τον Αιδ. Jesse Jackson, Ουάσινγκτον, Η.Π.Α.
1988,     "Watergate" εσωτερική διακόσμηση με έργα τέχνης, Β.Βιρτζίνια, Η.Π.Α.

 

Κατά την διάρκεια των σπουδών του με τον  γνωστό Αμερικανό γλυπτή Michael Curtis, ο Εξηκίας Τριβουλίδης βοήθησε στην αποπεράτωση του ορειχάλκινου νεκρικού προσωπείου του Roger Stevens, πρώην διευθυντή του Kennedy Center για την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.